Hipnózis

Hazánkban sajnos – méltatlanul – ritkán használt módszer, pedig sok esetben hamarabb érhető el vele eredmény, mint a hagyományos pszichoterápiás vagy egyéb módszerekkel. Sok országban pedig régóta elfogadott és bevált módszer, amit a terápiák során gyakran használnak.

Sokan megrémülnek a hipnózis szó hallatán, mert azt képzelik, a hipnózis olyan félelmetes dolog, mint néhány filmben, hogy a hipnotizőr bármit betáplál a kliens fejébe és az robot módjára végrehajtja. De nem! A hipnózisnak ahhoz semmi köze.

A hipnózis a legintenzívebb szuggesztiós eljárás, egy olyan, különleges, fiziológiai sajátságokkal együtt járó pszichológiai állapot, amely felületesen hasonlít az alvásra, és a személynek a tudatos állapotától eltérő tudatszintje jelöli.

Hogyan működik?

A hipnózis folyamatában a klienst transz állapotba hozzuk és egy régi programot vagy gondolati sémát transzformálunk a tudatalattijában. A transz állapot mindössze annyit jelent, hogy egy mélyebb tudatállapotot (az agy hullámai itt lassabbak) hozunk létre, ahol a tudatos elme kevésbe aktív és ezért könnyebben tudjuk átalakítani a tudattalan elmében a gátló hitrendszereket. A hipnózis folyamán az alany szóbeli utasításokat, ún. szuggesztiókat kap a hipnotizőrtől, amik a hipnózis után is működhetnek.

Én két féle hipnózissal dolgozom. Az alap – amit fent leírtam – amikor egy előre egyeztetett dolgot alakítok át és nem foglalkozunk az eredetével vagy okával.

A másik verzió – az ún. „ásás” – amikor egy probléma eredetét, okát szeretnénk megfejteni. Ilyenkor a transz állapot alatt oda-vissza kommunikáció megy a hipnotizőr és a kliens között. Ez a módszer azért sikeresebb a hagyományos normál beszélgetésnél, mert lecsökkentjük a tudatos elme „meg(félre)magyarázó” működését és a válaszok érzelmek hatására, a tudattalanból jönnek automatikusan.

Hol használható sikeresen a hipnózis?

Bármilyen problémánál alkalmazható, amivel a kliens küzd.

Pl. önértékelési probléma, félelmek, önbizalomhiány, emberi kapcsolatok, önkorlátozó hiedelmek, önszabotázs, stresszkezelés, szexuális problémák, függőségek, álmatlanság, fogyás.

Mindenki alkalmas a hipnózisra?

Minden egészséges tudattal rendelkező felnőtt alkalmas. A lényeg, hogy beleegyezzen és ezáltal bizalmat szavazzon a hipnotizőrnek.

Bármit betáplálhat a hipnotizőr a fejembe?

Természetesen nem. Azon gondolatok amik a hipnotizált erkölcsi értékrendjével nem összeegyeztethetőek, azokra a hipnotizált legtöbbször úgy reagál, hogy kijön a transz állapotból, ezért is biztonságos módszer.

Hogyan zajlik a hipnózis folyamata?

Első alkalommal egy hosszabb előbeszélgetésben kikérdezem a klienst a problémáról és a vágyott célról. Ennek célja hogy minél részletesebben megismerjem a kliens helyzetét, állapotát és megértsem.

Ezt követően összeállítom azokat a szuggesztiókat amiket mondani fogok a hipnózis során és ezt egyeztetem a klienssel. Amennyiben a kliensnek ez megfelel, nekifogunk a hipnózisnak.

Itt először ellazítom majd transz állapotba hozom és ezt követően elkezdem különböző tematika szerint elmondani a megbeszélt szuggesztiókat. Ez a folyamat az első alaklommal rövidebb és inkább még tesztelem az alany hipnotábilis készségét ( azt hogy mennyire könnyen ejthető transzba és hogy viseli azt), ezért ez 20-30 perc.

Amennyiben több alkalom szükséges, akkor egyre hosszabb időtartamokban zajlik a hipnózis (30-60 perc) és az előbeszélgetés minimális.