A kapcsolatok dinamikája

A szeretet és szerelem hagyományosan a költők, festők, filozófusok felségterülete volt, de az elmúlt 50 évben a pszichológusok is egyre többször igyekeztek feltérképezni a kapcsolatok sokaságát.

A főemlőskutató Harry Harlow legendás kísérleteiben az 1950-es években újszülött majmokat nevelt föl úgy, hogy anyjukat “textil anyával” helyettesítette.Bebizonyosodott, hogy a kismajmoknak SZERETETRE és GONDOSKODÁSRA van szükségük ahhoz, hogy egészséges felnőtt legyen belőlük, s mindenekelőtt FIZIKAI ÉRINTÉSRE, mely egyébként nem illett bele a kor nevelési elveibe.

Később a HÁZASSÁG-KUTATÓ John M. Gottman a kapcsolatok dinamikájának egy másik kérdését vizsgálta, és megállapította, hogy a hagyományos felfogás alapján gyakran téves következtetésre jutunk a tekintetben, hogy mitől lesz jó egy hosszú távú szerelmi viszony. A kapcsolatok fennmaradására vagy megmentésére vonatkozó legértékesebb információk a párok tudományos megfigyeléséből származnak, többek közt a mindennapi beszélgetéseik közben tett apró mozdulatokból és semmitmondó megjegyzéseikből.

Az olyan személyes témákhoz, mint az érzelmi zsarolás, régen csak a szépirodalomban találtunk kulcsot, mígnem Susan Forward és más pszichológusok tanulmányozni kezdték, hogyan védekezhetünk a kapcsolatok eróziójának e fontos eleme ellen.

A humanisztikus pszichológiának a kapcsolatok javításában betöltött szerepét hangsúlyozza Carl Rogers, mely arra emlékeztet minket, hogy egy kapcsolat csakis a MEGHALLGATÁS és az ÍTÉLKEZÉSTŐL MENTES ELFOGADÁS légkörében bontakozhat ki, s hogy az EMPÁTIÁRÓL ismerszik meg a hiteles személyiség.

Ajánlott könyvek:
Harry Harlow – A szeretet természete,
John M. Gottman – A boldog hàzasság 7 titka,
Susan Forward – Érzelmi zsarolás,
Carl Rogers – Valakivé válni.

#pszichológiadióhéjban #kapcsolatok #kapcsolatokdinamikája#tudomány #nevelés #szeretet #gondoskodás #érintés #beszèlgetések#aprómozdulatok #hosszútávúszerelem #tudományosmegfigyelések#kapcsolatjavítás #empátia #meghallgatás #ítélkezésmentes#instacoach #párterápia #önismeret #psziché #skribekmelinda